Bemutatkozó interjú Udvardy Balázs SZOFT-juniorral

„A sokszínűség: gasztronómia, horgászat és műfordítás”

2017. október 15.

 

interjú udvardy.jpg

 

Bonk Brigitta: Hogyan kerültél kapcsolatba a szakmával?

Udvardy Balázs: Én úgy kerültem kapcsolatba a nyelvekkel, hogy Angliában éltem 2 évet és ott tanultam meg angolul. Majd mikor hazajöttem angoltanítással kezdtem el foglalkozni, később ez bővült az idegenvezetéssel is, majd utána döntöttem úgy, hogy tolmácsolást kezdek el tanulni. Angol-spanyol nyelvpárral végeztem az egyetemet.

B.B.: És milyen szakterületen szeretnél dolgozni?

U.B.: Engem nagyon érdekel a gasztronómia, nem tudom, mekkora erre a piaci kereslet, illetve a horgászat is érdekel. De lehet, hogy csak fordításban van erre kereslet, tolmácsolásban nem. Nagyon rugalmas vagyok, széles az érdeklődési köröm, akár kávégépekről vagy laptopokról is szívesen tolmácsolok. Utánanézek szívesen bármilyen területnek. Illetve érdekel a műfordítás is, régebben írtam verseket is, meg is jelent egy kötetem Fetrengő dallamok címmel, tehát az irodalmi fordítás is érdekel.

B.B.: Miért ezeket a nyelveket tanultad?

U.B.: Nekem a spanyol volt az első nyelvem, abból nyelvvizsgáztam először, és az angol csak később jött. Ennek ellenére mégis a B nyelvem az angol lett, mivel ahogy említettem, Angliában éltem 2 évet, és ez alatt az idő alatt a spanyol kicsit háttérbe szorult. Majd a tolmács szakos felvételire újra felhoztam a spanyol nyelvtudásom, és a szak elvégzése alatt is továbbfejlesztettem azt. Az angol pedig a tanítás során fejlődött sokat, hiszen több szakterületet kellett oktatnom, például üzleti angolt is.

B.B.: Végül mesélj kicsit magadról, mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

U.B.: Van egy kutyám, a fő hobbim hozzá kapcsolódik. Vele hétvégenként sokat túrázok, sétálgatok az erdőben, főleg a Pilisbe és a Börzsönybe szoktunk kirándulni. Ilyenkor akár 25-30 km-t is sétálunk. Így ki tudunk kapcsolni mindketten, és kicsit kiszakadunk a városi rohanásból. Továbbá nagyon szeretek horgászni is. Valamint nagy ínyenc is vagyok, szeretek enni, új ételeket kipróbálni és főzni. Szakács iskolát is végeztem korábban, szívesen főzök vad ételeket, specialitásom a bárány. Sütni is szeretek, még flódnit is szoktam sütni karácsonyra. Nyáron pedig szívesen biciklizek, azt is inkább a Pilisben, akár 90 km-es túrákra is elmegyek. Nekem fontos, hogy mozoghassak. Azért is választottam a tolmácsolást, mert fontos nekem a mozgás.

 

Az interjút készítette: Bonk Brigitta

A szöveget gondozta: Wagner Veronika